Landelijke tuin 800x521-min

Zelf een landelijke tuin aanleggen – alles wat u moet weten

Zelf een landelijke tuin aanleggen – alles wat u moet weten

Geschatte leestijd: 7 minuten

Het zal u niet verbazen dat er ontzettend veel verschillende tuinstijlen zijn waar u kunt voor kiezen voor bij u thuis. Een van de meest gezellige stijlen die u kunt kiezen is natuurlijk de landelijke tuin.

Nu zien we dat lang niet iedereen bekend is met de landelijke tuin en met de wijze waarop u deze stijl zelf kunt realiseren. Het is tijd dat hier verandering in komt.

In dit artikel laten wij u dan ook alles zien wat u maar moet weten over het realiseren van een landelijke tuin. Door dit goed door te lezen weet u zeker dat ook u binnen no time over een prachtige tuin kunt beschikken!

Wat is een landelijke tuin?

We gaan straks kijken naar planten die u in een landelijke tuin kunt terugvinden. Maar voor het zover is doen we er verstandig aan om even in te zoomen op de landelijke tuin zelf.

Landelijk tuinieren verschilt op veel vlakken niet echt met van andere vormen van tuinieren. Toch hebben de landelijke tuinen gemeenschappelijke kenmerken die we niet vaak zien in tuinen in steden of zelfs buitenwijken.

Zo zien we dat een landelijke tuin in veel gevallen is voorzien van groente- en fruitstekken. Dit maakt het mogelijk om te eten uit eigen tuin. Daarnaast is een landelijke tuin vaak een bron van leven. Door de aanwezigheid van onder andere vlinderstruiken zijn er altijd bijen en vlinders om u heen te vinden.

Een landelijk tuin is over het algemeen te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Veel wildgroei en een ietwat chaotische uitstraling
  • Een grindpad over de lengte van de tuin
  • De aanwezigheid van fruitbomen en groentestekken
  • Veel groen in combinatie met een breed palet aan kleuren
  • Rustieke zitplekken van houten meubels

Welke planten voor een landelijke tuin?

Er bestaat geen vaste selectie voor de vraag welke planten er altijd terug te vinden zijn in een landelijke tuin.

Nu is het wel zo dat er vaak een aantal verschillende planten worden gekozen voor de landelijke tuin, met name omdat zij zorgen voor de bijzondere uitstraling.

We hebben het wat makkelijker voor u gemaakt door hieronder de meest gekozen landelijke tuin planten op een rijtje te zetten:

De kweepeer (Cydonia oblonga)

De eerste boom die zeker terug zou moeten komen in een landelijke tuin bij u thuis.

Deze boom heeft een zwarte schors en een lichtgroen, zilverachtig blad. Vanaf half mei is de boom voorzien van zachtroze bloemen.

Bijen komen snel op deze boom af waardoor het ook nog eens zorgt voor een bron van leven in de tuin. Hou wel rekening met het feit dat deze boom voldoende licht moet krijgen om echt goed te kunnen groeien.

De kardinaalsmuts (Euonymus alatus)

Een must have voor in de tuin.

Dit is een plant die echt bekend staat om het feit dat hij in de nazomer en herfst paarse vruchten met oranje zaden heeft.

Deze heester wordt tot 4 m hoog en 2 m breed en houdt van zand- en leemgrond. Een groot voordeel is dat deze heester lang niet zo duur is als andere alternatieven. Dit maakt het mogelijk om aanzienlijk wat geld te besparen bij de aanleg van uw tuin.

Een notelaar (Juglans regia)

Ook een super goede toevoeging voor bij u in de tuin.

Hij is aan te merken als een boom met een dicht bladerdek en eetbare noten. Door de hoge mate van schaduw is het mogelijk om deze boom te gebruiken voor het creëren van een leuk zitplekje.

Hou wel rekening met het feit dat deze boom niet al te snel groeit. Heeft u hem in de tuin gepland dan zal het dus even duren voordat hij helemaal volgroeid is.

3 tips voor een landelijke tuin

Het aanleggen van een landelijk tuin is niet zo moeilijk als nog wel eens wordt gedacht.

Wel is het zo dat er een paar tips en tricks zijn die van een standaard thuis een echt bijzondere tuin kunnen maken. Welke tips zijn dit vraagt u zich af?

We hebben ze hieronder weer even voor u op een rijtje gezet:

Ga voor voldoende kleur

Het is een goed idee om te kiezen voor wat meer kleur als je op zoek bent naar een landelijke uitstraling. Dit kunt u eenvoudig doen door bijvoorbeeld lavendel of een vlinderstruik te planten in de tuin.

Los van het feit dat het gelijk wat gezelliger is zorgt het er ook nog eens voor dat vlinders aangetrokken worden tot uw tuin. Wees dan ook niet bang om kleuren te combineren, u kunt bijna niet te ver gaan met deze combinaties.

Door te kiezen voor kleur is het mogelijk om de landelijk tuin pas echt gezellig te maken.

Wees niet te netjes

Een fout die veel mensen maken is dat zij de landelijk tuin te netjes willen maken.

Het leuke aan een landelijk tuin is juist dat hij is voorzien van een ietwat chaotische uitstraling. Dit betekent niet dat u de tuin moet laten verloederen, maar het houdt wel in dat het niet erg is als alles kaarsrecht is.

Laat het paadje bijvoorbeeld met een kronkel door de tuin lopen of zorg ervoor dat de bomen niet allemaal op een rijtje staan. Dit doorbreekt het patroon en zorgt gelijk voor een authentieke, rustieke en vooral vrolijke uitstraling in de tuin.

Kies voor hoogwaardig grind

Een landelijke tuin is natuurlijk niet compleet zonder een mooi grindpad. Door middel van een grindpad zorgt u voor een prachtige afscheiding in de tuin waar u kunt lopen zonder last te hebben van natte voeten.

Kiest u voor een grindpad dan is het van belang om altijd te kiezen voor een hoogwaardige kwaliteit. Grind van hoge kwaliteit is niet alleen mooier om te zien, maar het is ook nog eens minder vatbaar voor onder andere extreme hitte of vorst.

Neem snel een kijkje in het aanbod om te zien welke grindsoorten er op dit moment te vinden zijn.

Een landelijke voortuin – dé keuze voor u thuis

Hoewel de meeste mensen bij een landelijke tuin gelijk denken aan een achtertuin is dit lang niet alles wat er mogelijk is. Zo zijn er ook genoeg mensen die kiezen voor een landelijke voortuin.

Zoals u wel aan de naam kunt zien is dit een voortuin een voortuin die is voorzien van een landelijke uitstraling. Gaat u voor dit type voortuin dan is het verstandig om te kiezen voor grind, met name omdat dit veel onderhoudsvriendelijker is dan groene voortuinen.

Door een combinatie van grind met groene heggen zorgt u al snel voor een landelijke uitstraling, zonder dat u een fortuin kwijt bent. Zo kunt u bijvoorbeeld het grind of split gebruiken om een kort paadje naar de voordeur te leggen.

Dankzij de informatie uit dit artikel is het echt niet meer zo lastig om ook een landelijke tuin aan te leggen bij u op het erf. Een landelijke tuin is niet alleen mooi om te zien, maar het zorgt ook nog eens voor een luxe uitstraling.

Mocht u op zoek zijn naar hoogwaardig grind voor in uw nieuwe tuin dan hoeft u niet meer verder te zoeken. Dankzij ons veelzijdige aanbod weet u zeker dat u altijd goed zit als het aankomt op de aanschaf van alle soorten grind.

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 528 reviews.
×