tuin op het oosten

Tuin op het oosten

Het zal u niet verbazen dat de stand van de zon van groot belang is voor de uiteindelijke indeling van de tuin. Nu zien we dat hier toch nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat. Zo is er een grote groep mensen die denkt dat een tuin op het oosten alleen maar nadelen heeft. Niets is minder waar, een tuin op het oosten brengt namelijk ook veel voordelen met zich mee. Benieuwd wat de grootste voor- en nadelen zijn van een tuin op het oosten? En meer te weten komen over tips voor het maken van een mooie tuin? Lees dan snel verder, wij laten het u in dit artikel namelijk allemaal zien!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Voor- en nadelen van een tuin op het oosten

Voordat we u meer laten zien over het realiseren van een tuin op het oosten is het van handig om goed stil te staan bij de grootste voordelen en nadelen van een tuin op het oosten. Deze kennis maakt het namelijk mogelijk om precies te weten wat u moet doen bij u in de tuin. Hieronder vindt u daarom een selectie met de meest voor de hand liggende voordelen en nadelen van een tuin op het oosten:

Voordeel: U staat altijd op met zon

Dit is het grootste voordeel van een tuin op het oosten. Tuinen in het oosten zijn te herkennen aan het feit dat ze vooral ‘s morgens veel zonlicht krijgen. Dit is heerlijk voor wie houdt van een ontbijtje in de tuin en van de zon die door de gordijnen schijnt.  Deze beperkte hoeveelheid zonlicht is perfect voor wie zon- of warmtegevoelig is, dit met name omdat de middagen en avonden toch wat donkerder zijn door de schaduw. Een op het oosten gericht huis is van nature koeler, zo kunt u de dag in alle rust beginnen.

Voordeel: U kunt speciale planten kweken

Een ander voordeel is het feit dat een tuin op het oosten het mogelijk maakt om speciale planten in de tuin te plaatsen. Er zijn planten die slechts gedeeltelijk zon of juist veel schaduw nodig hebben om te kunnen groeien. Een tuin op het oosten is perfect om uw favoriete planten te kweken die ook een hekel aan de zon hebben. Voor het geval dat u zich afvraagt wat de meest populaire planten zijn voor tuinen met gedeeltelijke schaduw: een hortensia, lelietje-van-dalen of kerstvarens zijn ideaal voor een tuin op het oosten.

Nadeel: U bent beperkt in de keuze voor planten

Er zitten echter ook een aantal nadelen aan een tuin op het oosten. We hebben hierboven al gezegd dat sommige soorten planten goed groeien in een tuin op het oosten. Helaas geldt dat niet voor alle planten. Veel populaire planten hebben meer zon nodig dan een oostelijke tuin de planten kan bieden, waaronder veel groentestekjes of fruitbomen. Dit maakt het moeilijk om bijvoorbeeld een moestuin te onderhouden of om kruiden lavendel te kweken. Deze planten hebben namelijk veel warmte en zon nodig. Hou hier dan ook echt rekening mee als u uw tuin op het oosten gaat inrichten.

Tips voor een tuin op het oosten

Mensen met een tuin op het oosten zullen een beetje creatief moeten zijn als zij ervoor willen zorgen dat ze echt alles uit hun tuin halen. Gelukkig zijn er meerdere tips die wij mee kunnen geven om ervoor te zorgen dat dit een fluitje van een cent wordt. Benieuwd welke tips dit zijn? Hieronder hebben we een selectie gemaakt met dé drie beste tips voor mensen met een tuin op het oosten:

Haal zon-arme planten in huis

De eerste tip die je gewoonweg op moet volgen is het kiezen van planten die goed tegen schaduw kunnen. Uw planten krijgen ‘s morgens zon en genieten dan de rest van de dag van de schaduw. Een probleem met tuinen op het oosten is dat er geen gazon in kan groeien. Dit probleem kunt u simpel verhelpen door bijvoorbeeld Japans woudgras te planten. Dit is aan te merken langzaam groeiende sierplant die zeer weinig onderhoud vergt. Zo zijn er nog veel meer planten in de tuincentra te vinden die goed tegen schaduw kunnen en die makkelijk groeien in een tuin op het oosten.

Maak gebruik van struiken

Een andere tip is om gebruik te maken van struiken bij een tuin op het oosten. De reden hiervoor is het feit dat struiken nagenoeg overal groeien en dat ze beschutting bieden voor in de tuin. Zo kunt u echt een oase van rust creëren in de tuin, ideaal voor als u na een lange dag werken even helemaal tot rust wilt komen. Bamboe is een goed alternatief voor de mensen die normale struiken net even iets te saai vinden voor in de tuin.

Kies voor grind of split

De laatste tip die wij mee kunnen geven voor een tuin op het oosten is om te kiezen voor wat meer split of grind. De reden hiervoor is simpel: door het gebrek aan zon is het niet mogelijk om heel de tuin groen te krijgen. Zo zal gras onvoldoende groeien in de tuin op het oosten. Gelukkig is het dankzij onze stenen of grindsoorten mogelijk om een prachtig zitplekje in de tuin te realiseren. Neem snel een kijkje in het aanbod om te zien wat er op dit moment allemaal te vinden is.

Alles te weten komen over tuinen?

Zoals u wel heeft kunnen zien zitten er zowel voordelen als nadelen aan een tuin op het oosten. Het is dan ook echt verstandig om de bovenstaande tips en tricks in het achterhoofd te houden als u aan de slag gaat om een leuk tuintje aan te leggen bij u thuis. Nu is het natuurlijk wel zo dat wij in dit artikel slechts een fractie hebben behandeld van wat er mogelijk is op het gebied van tuinen. Neem daarom zeker even een kijkje bij de rest van de artikelen en ontdek nog veel meer over de wonderlijke wereld van tuinen in Nederland!

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 526 reviews.
×