grindmatten blog hoofdafbeelding

Grindmatten 101: Alles Wat u Moet Weten

Ook zo’n last van vervelende spoorvorming? Moeite de fiets over de oprit te duwen? Iedere keer maar weer het grind recht harken? De oplossing is grindmatten!

Deze platen, ook wel grindplaten genoemd, zijn de oplossing om grind op zijn plaats te houden en zorgen voor een stabiele ondergrond. Deze duurzame, kunststof matten zijn weerbestendig en hebben weinig onderhoud nodig. Bovendien zijn ze eenvoudig te leggen, waardoor ze zowel voor professionals als doe-het-zelvers populair zijn.

Grindmatten zwart gekoppeld

Waarom matten onder grind?

Grindmatten zijn een belangrijke basis voor tuin of oprit.

Zonder deze matten zou grind gemakkelijk kunnen verschuiven, wat leidt tot een ongelijk en onstabiel oppervlak. Een grindpad of looppad is daardoor moeilijk begaanbaar. Ze houden het grind op zijn plaats en zorgen voor een strakke uitstraling.

Belangrijke basis voor tuin of oprit

Waarom grindmatten leggen? De voordelen

Het gebruik van grindmatten in uw tuin of oprit heeft veel voordelen. Allereerst zorgen ze voor stabiliteit en voorkomen ze verzakking. Ze houden het split stevig op zijn plaats, wat zorgt voor een gelijkmatige en veilige ondergrond. Dit maakt het makkelijker om op te lopen of te rijden, en voorkomt spoorvorming.

Ten tweede: minder onderhoud. Ze voorkomen dat het split zich verplaatst, dus u hoeft niet constant te harken om alles netjes te houden. Dit bespaart tijd en moeite.

Grindmatten houden split op zn plaats

Ten derde zijn ze duurzaam. Gemaakt van weerbestendig kunststof, kunnen ze jarenlang meegaan, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden. Ze zijn bestand tegen weer en wind en behouden hun vorm en functie.

Ten slotte zijn ze eenvoudig te leggen. De aanleg is makkelijk zelf te doen, zonder hulp van een professional. Kostenbesparend, dus.

De voordelen in het kort:

 1. Ze zorgen voor een stabiel oppervlak.
 2. Minder onderhoud nodig aan grind.
 3. Duurzaam, weerbestendig en waterdoorlatend.
 4. Eenvoudig te installeren, wat kosten bespaart.
 5. Met een breed assortiment siergrind & split heeft u altijd het mooiste resultaat.

Hoe grindmatten werken

Grindmatten werken op een slimme, eenvoudige manier. Ze hebben een honingraatstructuur, die eruit ziet als een patroon van zeshoekige cellen. Dit patroon is sterk en kan veel gewicht dragen. Wanneer u siergrind op de matten legt, vullen de kleine steentjes de cellen van de honingraat. Dit zorgt ervoor dat het op zijn plaats blijft, ook als je er over grind rijdt.

De honingraatstructuur verdeelt de druk die op het siergrind wordt uitgeoefend gelijkmatig. Dit betekent dat als er druk op één punt wordt uitgeoefend, zoals door een voetstap of een autoband, deze druk wordt verspreid over een groter gebied. Zo voorkomt het bandensporen.

In eenvoudige woorden, werken ze als een houder. Ze houden het siergrind stevig vast en voorkomen dat het beweegt, zodat uw tuin of oprit mooi en netjes blijft.

Limburgs wit met splitplaten

Welke soorten grindmatten zijn er?

Er zijn verschillende soorten en formaten verkrijgbaar. Ze variëren in grootte en materiaal en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.

Twee populaire kleuren zijn wit en zwart, deze zijn bij ons te bestellen.

Witte grindmatten hebben een helder, schoon uiterlijk. Ze passen goed bij lichtgekleurde grindsoorten. Zwarte grindmatten zijn minder opvallend. Ze zijn daardoor goed te combineren met elke kleur siergrind.

Beide kleuren zijn sterk en duurzaam.

grindmatten zwart en wit

Is een Grindmat nodig?

Ja, een grindmat is absoluut aan te raden bij zwaardere belasting. Zoals bijvoorbeeld opritten, paden of een parkeerplaats. Ook worden ze wel eens gebruikt bij dakterrassen.

Het maakt de grindoppervlakken veiliger en gemakkelijker begaanbaar. Zonder een grindmat, kan het siergrind gemakkelijk verschuiven en een onstabiel oppervlak creëren. Dit kan problemen opleveren bij het lopen of rijden. Met een grindmat blijft het netjes op zijn plaats.

Het biedt een stabiel en vlak oppervlak om op te lopen of te rijden. Ook bespaart het tijd, omdat u niet voortdurend hoeft te harken om het siergrind op zijn plaats te houden.

Grindmatten voorkomen spoorvorming

Hoe plaats je grindmatten? Stappenplan

Benodigde tijd: 1 dag

Grindmatten aanleggen is een klus die u goed zelf kunt doen, zelfs zonder ervaring. Het enige wat u nodig hebt, zijn de matten, worteldoek, brekerzand of betonpuin, siergrind en tijd. Leg de matten (ook wel platen genoemd) op de plek waar u ze wilt hebben. Vul ze daarna met grind. Zo simpel is het! Dit is een korte handleiding, volg altijd de leginstructies van de fabrikant op.
Hier zijn de stappen:

 1. Voorbereiding

  Start met het voorbereiden van de plek waar u de grindmatten wilt leggen. Graaf uit tot een diepte van 15-50 cm, afhankelijk van de belasting.

 2. Ondergrond

  Vervolgens moet u de ondergrond voorbereiden waarop de ze worden gelegd. Ook wel funderingslaag genoemd. Voor voetgangersgebieden is een laag zand van ongeveer 5 cm voldoende. Voor gebieden waar voertuigen zullen rijden, is een laag betonpuin van minimaal 20 cm aan te raden. Deze materialen zorgen voor een stevige en vlakke ondergrond voor de matten. Zorg ervoor dat deze laag goed is aangestampt, zonder kuilen en waterpas is, zodat de matten stabiel en vlak liggen. Breng daarna eventueel een egalisatielaag aan.

 3. Onkruidpreventie

  Na het uitgraven, bedek de bodem met een laag worteldoek. Dit voorkomt dat onkruid door de matten groeit en helpt de ondergrond te stabiliseren.

 4. Plaatsen matten

  Leg de grindmatten in halfsteensverband op het worteldoek. Ze kunnen eenvoudig in elkaar worden geklikt om een aaneengesloten oppervlak te vormen. Zorg ervoor dat ze vlak liggen en er geen hobbels of gaten zijn. Zorg voor kantopsluiting. Begrens de randen en zijkanten met bijvoorbeeld opsluitbanden, zodat het geheel op z’n plek blijft liggen.

 5. Vul de matten

  Voeg nu het siergrind toe. Verdeel het gelijkmatig in de honingraatcellen van de matten. Het maximale formaat grind is 32 mm en split 25 mm. Zorg ervoor dat het de matten volledig bedekt, maar niet te hoog komt.

Opbouw aanleggen grindmatten

Duurzaamheid en onderhoud van grindmatten

Grindmatten zijn sterk en gaan lang mee. Ze kunnen goed tegen weer en wind. Ook als het hard regent of vriest, blijven ze goed. Ze kunnen niet rotten, breken of smelten.

Het onderhoud is makkelijk. Grind blijft in de matten zitten, dus u hoeft het niet steeds af te vlakken. Als er bladeren op liggen, kunt u die gewoon wegvegen. En als er eens een mat kapot gaat, is die makkelijk te vervangen. Zo blijft de tuin of oprit altijd netjes en mooi.

Ze hebben weinig onderhoud nodig

Conclusie

Grindmatten zijn een slimme, duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing voor elk grindoppervlak. Ze houden het grind stevig vast, voorkomen verschuiving en maken het lopen of rijden er op gemakkelijker en veiliger. Of u nu een tuinier, een doe-het-zelver of een professional bent, de aanleg is eenvoudig en bespaart veel tijd en moeite. Grindmatten zorgen voor een stabiele, onderhoudsarme en aantrekkelijke oplossing.

Veelgestelde vragen

Wat leg je onder grindmatten?

Onder grindmatten leg je meestal een laag worteldoek. Dit materiaal helpt om onkruidgroei te voorkomen en zorgt voor extra stabiliteit van de ondergrond. Bovenop het worteldoek worden vervolgens de matten geplaatst.

Hoe diep moeten grindmatten?

Grindmatten liggen normaal gesproken 5-6 cm diep. Dit is de dikte van de mat inclusief de laag siergrind.

Hoeveel grindmatten heb ik nodig?

Reken het aantal vierkante meter uit op de plek van aanleg. Bestel de matten in vierkante meter, wij weten het aantal stuks. Vergeet niet een beetje extra te berekenen voor eventuele fouten of aanpassingen.

Hoeveel grind nodig met grindmatten?

De hoeveelheid grind die u nodig heeft, hangt af van de diepte van de grindmat en de grootte van het gebied. Over het algemeen, voor een gebied met een diepte van 5 cm, heeft u ongeveer 75 kg grind per vierkante meter nodig. Het is echter altijd beter om iets meer te bestellen dan u denkt nodig te hebben, om rekening te houden met eventuele onregelmatigheden in het oppervlak of extra vulling van de grindmatten na tijd.

Hoeveel zand onder grindmatten?

Voor voetgangersgebieden is een laag zand van ongeveer 5 cm onder de grindmatten meestal voldoende. Voor gebieden waar voertuigen zullen rijden, wordt een laag gebroken puin van ongeveer 20 cm aanbevolen. Bovenop het puin komt nog een laag brekerzand van 5 cm. Deze diktes zorgen voor een stabiele ondergrond.

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 518 reviews.
×