zilverzand blog

Zilverzand Onthuld: De Ultieme Gids voor Tuin- en Bouwfanaten

Geschatte leestijd: 12 minuten

Zilverzand is een fijnkorrelig, uiterst zuiver zand. Ook wel witzand genoemd. Het bestaat bijna volledig uit kwartszand en wordt voornamelijk gebruikt in de bouw en tuin. Het biedt vele voordelen, zoals hoge kwaliteit en duurzaamheid.

Belangrijkste punten

 • Zilverzand is gezeefd zand
 • Het heeft een laag ijzergehalte en bestaat bijna volledig uit kwarts
 • Toegepast in de bouw en tuin o.a. voor kunstgras
 • Het biedt voordelen zoals hoge kwaliteit en duurzaamheid
 • Bij ons te bestellen, geleverd in heel Nederland

Zilverzand voor bestrating

Na het bestraten is het belangrijk om extra zand boven op de tegels te gebruiken om het straatwerk te te verdichten en de tegels zo stabiel mogelijk te houden. Dit product is ideaal omdat het fijner en schoner is dan gewoon straat zand. Zilverzand geeft niet af. Tussen de tegels zit weinig ruimte. Het fijne korrelformaat zorgt ervoor dat het goed tussen de kleine ruimte kieren van de tegels kan worden geveegd.

Het heeft nog een ander voordeel: het zorgt ervoor dat kieren tussen de tegels worden dichtgeveegd, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. Door het zilverzand goed in te vegen met een zachte bezem, wordt het gelijkmatig verdeeld over het oppervlak en worden de kieren tussen de tegels opgevuld. Dit helpt om onkruidgroei te voorkomen en zorgt ervoor dat de bestrating er strak uitziet.

Het heeft wat tijd nodig om zich te zetten. Gedurende 1 à 2 weken moet het elke dag ingeveegd worden om het straatwerk zo stabiel mogelijk te maken. Als het in de twee weken erg droog is geweest kan er gebruik worden gemaakt van een tuinsproeier om het zand verder te laten inklinken. Hierdoor blijft de bestrating stevig en goed op zijn plek liggen, zelfs tijdens droge periodes. Maar let op: het blijft niet voor altijd tussen de bestrating liggen. Na een tijd zakt het tussen de voegen. Strooi meerdere keren een zakje leeg en veeg opnieuw in.

zilverzand invegen bestrating

Voordelen van gebruik bij bestrating:

 • Finer en schoner dan gewoon straatzand
 • Verdicht de bestrating en houdt de tegels stabiel
 • Vult kieren tussen de tegels en voorkomt onkruidgroei
 • Gemakkelijk in te vegen met een bezem
 • Optimale stabiliteit na 1 à 2 weken
 • Droogtebestendig en zorgt voor stevige bestrating, zelfs onder droge omstandigheden

Grondstof voor glasindustrie

Zilverzand is de belangrijkste grondstof voor de glasindustrie en veel toegepast in de productie van glas. Het is uiterst zuiver en bestaat bijna volledig uit kwarts. Het heeft een laag ijzergehalte en daardoor ook gebruikt in andere industrieën, zoals de fijnkeramische industrie, chemische industrie en gieterijen. Ook is het een grondstof voor siliciumcarbide en waterglas. Het is ook een belangrijke bron van silicium. Toegepast in elektronische componenten zoals diodes, transistors en chips.

Zuiverheid en samenstelling

De zuiverheid is van cruciaal belang voor de glasindustrie. Het heeft een zeer laag ijzergehalte, wat helpt om ongewenste kleuring in het glas te voorkomen. Het bestaat voornamelijk uit kwartszand, en de hoge zuiverheid en consistentie ervan maken het een ideale grondstof voor verschillende toepassingen in de glasproductie.

Zilverzand toegepast in de glasindustrie

Het wordt gebruikt in de primaire productie van glas, waarbij het bij hoge temperatuur wordt gesmolten en gevormd tot glasproducten. Ten tweede toegepast als vulling in glasvezels, waardoor de vezels extra sterkte krijgen. Daarnaast zit het in glaswol, een isolatiemateriaal voor gebouwen en woningen.

voor de glasindustrie
ToepassingGebruik van zilverzand
GlasproductieZilverzand wordt gesmolten en gevormd tot glasproducten
GlasvezelsZilverzand wordt gebruikt als vulling voor extra sterkte
GlaswolZilverzand wordt gebruikt in de productie van isolatiemateriaal

Zilverzand in Nederland en België

Zilverzand blijft een waardevolle grondstof, voornamelijk gewonnen in Nederland en België. In Nederland is het te vinden in het Zuid-Limburgse gebied, waar het wordt gewonnen uit groeven tussen Heerlen en Brunssum. In België zitten ook winningen.

Jaarlijks wordt er in Nederland ongeveer anderhalf miljoen m3 zilverzand verbruikt, waarvan een groot deel geïmporteerd wordt. Door de winning in Nederland en België kunnen deze landen voldoen aan de vraag.

zilverzand winning

Verschillende toepassingen van Zilverzand

Zilverzand heeft verschillende toepassingen, waaronder als voegzand voor tegelwerk, decoratief voor binnenlocaties, en als inveegzand voor bestrating met fijne voegen. Maar ook om een tropisch strandgevoel te creëren. Het is uiterst zuiver en geschikt voor het maken van licht voegspecie en als ondergrond voor vogel volières.

Toepassingen in de BouwToepassingen in de Tuin
Mortel en betonBodemverbeteraar
VoegenZaaien
BestratingZandbakken
StucwerkDecoratieve doeleinden
Aqua cultuur (aquaria substraat)

Voegzand voor tegelwerk

Erg geschikt als voegzand voor tegelwerk. Doordat het fijne korrels heeft, is het zeer geschikt voor fijne voegen tussen tegels. Het zorgt voor een strakke en nette afwerking van het tegelwerk. Daarnaast is het uiterst zuiver, waardoor het geen vlekken of verkleuringen achterlaat op de tegels.

voegzand voor tegelwerk

Decoratief zand voor binnen

Het wordt ook veel gebruikt als decoratief zand in binnenlocaties. Het witte en zuivere karakter geeft een mooie en frisse uitstraling aan de ruimte. Het kan bijvoorbeeld worden gedaan in vazen, plantenbakken of als fijne ondergrond voor decoratieve objecten. Hiermee kunt u een stijlvolle en moderne sfeer creëren.

Inveegzand voor bestrating met fijne voegen

Hiervoor is zilverzand zeer geschikt als inveegzand. Het fijne korrelformaat zorgt ervoor dat het gemakkelijk tussen de voegen valt en deze stevig opvult. Hierdoor blijft de nieuwe bestrating stabiel en voorkomt u onkruidgroei. Daarnaast geeft het inveegzand een strakke uitstraling aan het straatwerk. Na het invegen is er een lichte waas te zien op de betontegel, deze waas verdwijnt vanzelf.

zilverzand voor straatwerk met fijne voeg

Decoratie zand – gedroogd zilverzand voor decoratieve doeleinden

Gedroogd zilverzand, ook wel Decoratie zand genoemd, is de ideale keuze voor decoratieve toepassingen in binnenlocaties. Met zijn zuiverheid en fijne structuur voegt het een prachtige uitstraling toe aan theaters, reclames en musea. Dit decoratie zand is zorgvuldig gedroogd en volledig vrij van vocht, waardoor het perfect is om elk artistiek concept tot leven te brengen.

Met Decoratie zand kunt u unieke en visueel aantrekkelijke displays creëren. Het is verkrijgbaar in zakken van 25 kg en is gemakkelijk te hanteren bij het ontwerpen van verschillende decors.

Met Decoratie zand kunt u unieke en visueel aantrekkelijke displays creëren. Het is verkrijgbaar in zakken van 25 kg en is gemakkelijk te hanteren bij het ontwerpen van verschillende decors.

Decoratieve mogelijkheden met Decoratie zand

 • Creëer een exotisch strandgevoel in uw interieur
 • Voeg een vleugje elegantie toe aan uw theaterdecor
 • Maak oogverblindende visuele displays voor reclame
 • Breng historische scènes tot leven in musea

Met Decoratie zand kunt u uw creativiteit de vrije loop laten en unieke ontwerpen realiseren. Het zand is volledig droog en vrij van verontreinigingen, waardoor het veilig is voor gebruik in elke binnenruimte.

KenmerkenSpecificaties
MateriaalZilverzand
VochtgehalteVolledig droog
VerpakkingZakken van 25 kg
ToepassingenTheaterdecoratie, reclamedisplays, musea, interieurontwerp
zilverzand mooi als decor zand

Voordelen en verpakkingen van Zilverzand

Zilverzand biedt talrijke voordelen voor verschillende toepassingen. Het heeft een laag ijzergehalte en is uiterst zuiver, waardoor het perfect is voor decoratieve doeleinden. Met zijn kenmerkende witte kleur geeft het een prachtige uitstraling aan binnenlocaties en creëert het een rustgevende sfeer. Of het nu gaat om het decoreren van theaters, reclames of musea, het zorgt altijd voor een bijzondere en elegante touch.

Om aan verschillende behoeften te voldoen, wordt zilverzand geleverd in verschillende verpakkingen. Voor kleinere projecten zijn er minibags beschikbaar, die handig zijn en gemakkelijk te hanteren. Maar ook in zak. Voor grotere projecten kunnen bigbags worden geleverd, die een grotere hoeveelheid bevatten.

Voor gemakkelijk vervoer en opslag worden zilverzakken ook geleverd op pallets. Deze pallets zijn stabiel en kunnen gemakkelijk worden verplaatst met een heftruck of palletwagen. Voor kleinere hoeveelheden kan geleverd worden in zakken van 25 kg, die handig zijn en gemakkelijk te dragen.

Zilverzand in volières

Buiten bestrating en metselwerk wordt het ook toegepast als ondergrond voor vogel volières. Het fijne en zuivere karakter maakt het een ideale keuze voor deze toepassing. Het zorgt voor een schone en hygiënische omgeving voor vogels, en het helpt ook bij het absorberen van vocht en geuren. Daarnaast biedt het een comfortabele ondergrond voor de vogels om op te lopen en te rusten.

Het fijne kwartszand zorgt voor stabiliteit, stevigheid en een nette afwerking. Of het nu gaat om het leggen van tegels, het voegen van metselwerk of het inrichten van vogel volières, zilverzand is de beste keuze voor succesvolle projecten.

zilverzand in foliere

Bestel zilverzand bij GoedkoopGrind.nl

Wilt u zilverzand van hoge kwaliteit bestellen? Dan bent u bij GoedkoopGrind.nl aan het juiste adres. Wij leveren binnen 1 tot 4 werkdagen in heel Nederland en België. Of u nu een grote of kleine hoeveelheid nodig heeft, wij hebben de juiste verpakkingen voor u beschikbaar.

Bij GoedkoopGrind.nl kunt u kiezen uit verschillende verpakkingen, zoals minibags, bigbags en pallets met zakken van 25 kg. Zo kunt u de hoeveelheid bestellen die past bij uw project. Onze verpakkingen zijn gemakkelijk te hanteren en zorgen ervoor dat het zilverzand goed beschermd wordt tijdens het transport.

Bij GoedkoopGrind.nl hanteren we vaste transportkosten van slechts €4,- per bestelling. Zo weet u altijd waar u aan toe bent en komt u niet voor verrassingen te staan. Ons zilverzand is altijd op voorraad, dus u kunt op elk moment van de week bestellen en rekenen op een snelle levering.

Conclusie

Zilverzand biedt talloze voordelen en heeft diverse toepassingen in de bouw, tuin en decoratieve toepassingen. Het is uiterst schoon met een laag ijzergehalte en bestaat vrijwel volledig uit kwarts. De hoge kwaliteit en duurzaamheid maken het een ideale keuze voor verschillende projecten.

Dankzij de fijne korrelstructuur is het perfect voor bestrating en tegelwerk. Het kan worden gebruikt als toevoeging voor stabiliteit en om kieren dicht te maken. Bovendien zorgt het regelmatig invegen voor een stevigere bestrating. Voor decoratieve doeleinden is het perfect geschikt dankzij het decoratieve witte karakter en het tropische strandgevoel dat het kan creëren.

Veelgestelde vragen

Wat is zilverzand?

Zilverzand is een fijnkorrelig, uiterst schoon zand met een laag ijzergehalte. Het bestaat bijna volledig uit kwarts en wordt voornamelijk gebruikt in de bouw en tuin.

Waar is zilverzand goed voor?

Zilverzand wordt gebruikt als toevoeging bij bestrating, als voegzand bij metselwerk en als ondergrond voor vogel volières. Het kan ook worden gebruikt als decoratief zand voor binnenlocaties en om een tropisch strandgevoel te creëren.

Hoe moet ik zilverzand gebruiken bij bestrating?

Na het bestraten is het belangrijk om extra zand boven op de tegels te gebruiken om de bestrating te verdichten en de tegels stabiel te houden. Zilverzand is ideaal omdat het fijner en schoner zand is dan gewoon straatzand. Het moet goed worden ingevoegd met een zachte bezem en gedurende 1 à 2 weken dagelijks worden ingekeerd. Bij droogte kan een tuinsproeier worden gebruikt om het zand verder te laten inklinken.

Waar wordt zilverzand gewonnen?

In Nederland komt hoogwaardig zilverzand slechts in een beperkt gebied in Zuid-Limburg voor. Het wordt gewonnen in groeven tussen Heerlen en Brunssum. Ook in België wordt zilverzand gewonnen.

Wat doe je met zilverzand?

Zilverzand heeft verschillende toepassingen, zoals voegzand voor tegelwerk, decoratief zand voor binnenlocaties, inveegzand voor bestrating met fijne voegen, en als ondergrond voor vogel volières.

Hoe kan ik zilverzand bestellen?

U kunt eenvoudig zilverzand bestellen bij GoedkoopGrind.nl. Het wordt binnen 1 tot 4 werkdagen geleverd in heel Nederland en België. De transportkosten bedragen slechts €40,- per bestelling. Het zilverzand is op voorraad en wordt geleverd in verschillende verpakkingen, zoals minibags, bigbags en pallets met zakken van 25 kg.

Wat zijn de voordelen van zilverzand?

Zilverzand heeft vele voordelen, waaronder een laag ijzergehalte, zuiverheid en geschiktheid voor decoratieve toepassingen. Het is uiterst zuiver en biedt kwaliteit en duurzaamheid. Het is ook gemakkelijk te bestellen en wordt geleverd in heel Nederland en België.

Waar is zilverzand van gemaakt?

Zilverzand is gemaakt van zeer zuiver siliciumdioxide. Dit betekent dat het voornamelijk uit zeer zuivere kwarts bestaat. Het is dus eigenlijk een soort kwartszand, maar dan witter en zuiverder.

De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 528 reviews.
×