Stadstuin-balkon-min

Een stadstuin realiseren: Dé tips

Geschatte leestijd: 6 minuten

Benieuwd wat een stadstuin is en wat u precies moet doen om hier een paradijs van te maken? Lees dan snel verder, we laten het u in dit artikel namelijk allemaal zien!

Nederland is één van de meest dichtbevolkte landen van heel de wereld. Dit feit heeft onder andere tot gevolg dat lang niet iedereen over een grote tuin beschikt. Nu is het alleen niet zo dat een grotere tuin ook gelijk een mooiere tuin is. Sterker nog, zelfs met een stadstuin kunt u ontzettend veel mooie dingen doen.

Inhoudsopgave

Wat is een stadstuin eigenlijk?

Voordat we u meer kunnen vertellen over de beste tips voor het inrichten van een stadstuin is het van belang om in te zoomen op de stadstuin. De kans is namelijk groot dat u niet precies weet wat voor soort tuin hiermee wordt bedoeld. In feite is het al wel aan de naam te zien.

Een stadstuin is een tuin die toebehoort aan een woning in een stad, vaak in de buut van het centrum. Kenmerkend voor een stadstuin is het feit dat hij aan de tuin van de buren grenst. Het gaat vaak om een compacte tuin waar niet al te veel ruimte beschikbaar is.

“Met een stadstuin kunt u ontzettend veel mooie dingen doen”.

Hoe richt ik een stadstuin in?

Goed, een stadstuin is dus een prachtige ruimte om mee aan de slag te gaan, ondanks het feit dat de grootte wellicht wat beperkt is. Nu vraagt u zich wellicht af wat u precies kunt doen om de stadstuin zo goed mogelijk in te richten.

Om u hiermee op weg te helpen hebben we het wat makkelijker voor u gemaakt. Hieronder vind u namelijk de beste tips en tricks die wij u mee kunnen geven waarmee u in staat bent om zelfstandig een mooie stadstuin aan te leggen:

 • Kies voor grindeen van de beste dingen die u kunt doen als u een stadstuin wilt inrichten is het aanbrengen van grind of split.
  Door middel van grind is het namelijk mogelijk om een strakke uitstraling te realiseren in de tuin, hierdoor oogt de tuin net even wat groter dan wanneer alles vol staat.
  Het is overigens niet nodig om alles met grind vol te storten. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een klein perkje te maken waar u met grind een fonteintje neerzet. Dit voegt gelijk wat meer sfeer toe bij u in tuin, ideaal voor de meeste stadstuinen.
 • Wees niet bang van groen – de volgende tip is om voldoende groen terug te laten komen in de tuin. Hoewel het niet verstandig is om de stadstuin helemaal vol te stoppen is het wel een idee om wat mooie plantenpotten in de tuin te zetten.
  Bij tuincentra is het mogelijk om potten te kopen die gemaakt zijn van robuuste materialen. Het voordeel hiervan is dat u deze gewoon in de tuin kunt laten staan, ook wanneer de temperaturen weer gaan zakken. Door wat meer groen in de tuin terug te laten komen zorgt u gelijk voor een ontspannen plekje.
 • Ga voor hoge kwaliteit – omdat een stadstuin niet zo groot is als een reguliere tuin is het van belang om er echt iets bijzonders van te maken. Dit is de reden dat wij aanraden om altijd te kiezen voor de hoogste kwaliteit materialen.
  Hierbij doelen we bijvoorbeeld op de kwaliteit van de zitstoelen die je kiest voor in de tuin. Of denk aan de tegels die je mogelijk rondom uw deur wilt laten leggen. Door te kiezen voor een hoge kwaliteit zorgt u gelijk voor een veel meer georganiseerde uitstraling.
  Aangezien de ruimte toch beperkt is hoeft dit echt niet zo heel veel te kosten. Dit maakt het ook op een laag budget mogelijk om wat moois te maken.

Door deze bovenstaande tips zelf toe te passen is het echt niet zo lastig om iets moois te maken van uw eigen stadstuin.

Mocht u er overigens voor kiezen om grind aan te leggen in de tuin dan is het geen verkeerd idee om een kijkje te nemen bij ons in het assortiment. Hier kan je namelijk talloze soort grind vinden die geschikt zijn voor in een stadstuin. Van bruin tot aan grijs, van groot tot aan klein.

Wij zijn niet voor niets dé aanbieder op het gebied van grind.

Hoe groot is een stadstuin?

In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het niet zo dat het begrip stadstuin sterk af is gekaderd.

Het is dan ook niet zo dat een stadstuin vast zit aan een bepaalde omvang. De meeste tuinen in de stad zijn tussen de 50 en 500 vierkante meter groot. Dit hangt volledig af van de stad waar je in woont.

De ligging kan ook erg verschillen tussen de diverse tuinen. Zo is het mogelijk dat uw tuin zich volledig in de schaduw bevindt of dat u juist volop zon heeft. Het belangrijkste is dat een stadstuin is te herkennen aan het feit dat hij niet super groot is en dat hij zich midden in de stad bevindt, dit is dan ook de reden dat het een stadstuin wordt genoemd.

Tip – kies voor een verticale wand

Er is een tip die wij alle gevorderde tuiniers mee kunnen geven. Dit is om na te denken over het maken van een verticale wand in de tuin.

Zoals u aan de naam kunt zien is dit een speciale wand die tegen de zijkant van een schutting gemaakt kan worden. Deze wand zit vol met prachtige beplanting en mos. Als u een beetje creatief bent en groeve vingers hebt is het mogelijk om dit zelf te doen.

Via YouTube zijn er talloze video’s te vinden waar nader in wordt gegaan op de wijze waarop dit gedaan kan worden. Het is overigens ook mogelijk om een extern bedrijf in te schakelen voor het realiseren van deze wand.

Hou wel rekening met het feit dat dit wel een stuk duurder is dan het zelf doen, dit is dus een volledig persoonlijke afweging om te maken.

Ook een stadstuin aanleggen?

We hopen dat u dankzij de informatie uit dit artikel wat meer te weten bent gekomen over de unieke stadstuin. Met beetje creativiteit is ook een stadstuin om te toveren tot een oase van rust.

Mocht u nu nog veel meer te weten willen komen op het gebied van tuinen dan heeft u geluk. Hier op de site kunt u namelijk nog veel meer artikelen vinden die boordevol informatie staan.

Of neem een kijkje bij ons in het assortiment als u op zoek bent naar hoogwaardig grind voor bij jou in de tuin. Voor u het weet beschikt u ook over een tuin waar u altijd weer met veel plezier in kunt ontspannen!

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 491 reviews.
×