Tuinpad aanleggen met grind

Je wilt graag van de achterdeur naar het terras, schuurtje of de garage kunnen lopen door de tuin én het moet er mooi uitzien: leg dan een tuinpad aan! Bij voorkeur een tuinpad met grind; het is eenvoudig zelf te doen, onderhoudsarm en relatief goedkoop ten opzichte van een tuinpad gelegd van straatwerk. Voor een beetje doe-het-zelver is zo’n pad eenvoudig aan te leggen. Hoe? Dat gaan we hieronder beschrijven.

Tuinpad aanleggen stap voor stap.

  • Stap 1

Bepaal waar het pad moet komen en hoe breed hij moet worden. Markeer dit, want hier ga je het aanleggen.

  • Stap 2

Begin de grond uit te graven over het gehele oppervlak waar het tuinpad moet gaan komen, en doe dit tot een diepte van 15-20cm. Dit lijkt misschien veel, maar dit gaat later opgevuld worden met zand.
Tip: probeer alvast bij te houden hoeveel grond je eruit hebt geschept als je bezig bent; dit maakt het bepalen van de hoeveelheid zand voor het opvullen in een latere stap makkelijker.

  • Stap 3

Vul nu het uitgegraven gedeelte aan met Gele zand. Bereken hoeveel zand er terug in moet voor het aanvullen. Dit doe je door de inhoud te berekenen: Lengte×Breedte×Diepte.
Indien je de lengte, breedte en diepte in centimeters met elkaar hebt vermenigvuldigd, is de uitkomst van deze rekensom in kubieke centimeter (cm3). Om te weten hoeveel kubieke meter (m3) vulzand je nodig hebt, deel je deze uitkomst door 1.000.000.  
Tel bij de uitkomst van deze som nog 10% op; dit wordt gedaan voor het zogenaamde ‘inklinken’ van het zand. Dit houdt in dat het zand na aantrillen of -stampen compacter wordt.
Tip: door de lengte, breedte en diepte in meters met elkaar te vermenigvuldigen, bereken je direct hoeveel kubieke meter vulzand je nodig hebt. Delen door 1.000.000 is dan niet meer nodig!

Bestel de juiste hoeveelheid zand met behulp van bovenstaande rekensom en verdeel deze op de uitgegraven plaats waar het tuinpad gaat komen. Het zand is nu ‘los’, maar moet zich gaan ‘zetten’, ofwel compacter worden. Zo ontstaat er een vaste, stabiele ondergrond voor het tuinpad.

Het zetten van het zand kan op verschillende manieren, maar de meest voor de hand liggende is aanstampen met de voeten. Voor een tuinpad waar niet met de auto overheen gereden wordt, is dit voldoende. Andere mogelijkheden zijn: aantrillen met een trilplaat of ‘inwateren’ met de waterslang. Hierdoor zakt het zand in en wordt hij mooi compact. Zorg ervoor dat het zandbed ongeveer 5 à 6 cm onder het maaiveld blijft; dit gaat aangevuld worden met grind.

  • Stap 4

Als bovenstaande stappen gelukt zijn,  kunnen we het anti-worteldoek gaan leggen.
Maak het zandbed mooi recht en glad over de gehele oppervlakte en blijf, zoals genoemd, 5 à 6 cm onder het maaiveld. Het egaliseren van het zandbed haalt eventuele kuilen of gaten weg die anders gevuld hadden moeten worden met grind. Hiernaast gaat het tellen van de benodigde hoeveelheid grind dadelijk eenvoudiger en ontstaan er minder grote verschillen (te kort of te veel) als je het grind gaat verdelen.

Leg nu het anti-worteldoek over het zandbed en laat het doek steeds overlappen; zo ontstaat een dicht doek en wordt onkruidgroei tot een minimum beperkt. Breng het doek aan de rand ook een beetje omhoog, anders zou bijvoorbeeld het gras richting het tuinpad kunnen groeien.

Oké, het anti-worteldoek ligt! Onkruidgroei wordt tot een minimum beperkt en dat is erg fijn voor een onderhoudsarm tuinpad.

  • Stap 5

Het grind – dat de bovenste 5 à 6 centimeter van het tuinpad vormt – kan nu besteld worden. De vraag is nu ook weer: hoeveel grind heb ik nodig? We gebruiken hetzelfde rekensommetje als bij het zand: Lengte×Breedte×Hoogte (dikte). De dikte is eenvoudig in te vullen als het gaat om een tuinpad aanleggen; hier houden we 5 à 6 cm voor aan. Let op: we hebben het hier over centimeters, de lengte en breedte zijn vaak een stuk groter en worden bijna altijd in meters gemeten. Bereken óf alles in centimeters óf alles in meters en haal dit niet door elkaar! We helpen even: 5 à 6 cm is hetzelfde als 0,05 of 0,06 m (meter). Hieronder volgt een rekenvoorbeeld.

De hoeveelheid grind die je nodig hebt voor een tuinpad van 10m bij 2m wordt als volgt berekend: 10m×2m×0,05m=1m3.
Er is dus een kubieke meter (‘kuub’) grind nodig bij een laagdikte van 5cm. Eén kuub (1m3) is een volle big bag, ongeveer 1500kg.

Tip: snijd de geleverde big bag grind van boven naar onder open. Grind en/of split scheppen uit een big bag is moeilijker van bovenaf. Verdeel het grind gelijkmatig over het tuinpad en hark het recht.

Gefeliciteerd; het tuinpad is aangelegd! Veel plezier met het resultaat en succes met tuinieren.

Grindmatten bij het aanleggen van een tuinpad.

Misschien heb je er al eens van gehoord; splitplaten, honingraatmatten, grindmatten etc. Allemaal zijn en betekenen ze hetzelfde. Ze hebben als doel om het tuinpad nóg een stukje onderhoudsvriendelijker te maken ten opzichte van de meer traditionele aanleg.

Onderhoudsvriendelijker, waarom? We leggen het uit. Grind is rond en wil net als een knikker blijven rollen, lees: opzij gaan. Wordt er bijvoorbeeld met een fiets over gereden, dan ontstaat er spoorvorming door de banden van de fiets. Door voetstappen kan dit ook al gebeuren. Wil je het vervolgens weer glad en strak hebben dan moet er geharkt worden om de sporen dicht te maken. Dit vertaalt zich in meer onderhoud.
Grindmatten bevatten kleine vakjes waarin het grind zich deels kan nestelen, hetgeen het rollen, dus spoorvorming, zoveel mogelijk tegengaat.
Grindmatten zijn te krijgen in het zwart. Deze kleur is neutraal en past erg goed bij grind of split.

Worden grindmatten gebruikt bij het tuinpad, dan kunnen deze het beste gelegd worden op menggranulaat in plaats van zand. Dit komt de stabiliteit van de ondergrond ten goede, waardoor eventuele verzakking tot een minimum wordt beperkt.

[displayGallery id=3]

2 gedachten over “Tuinpad aanleggen met grind

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 534 reviews.
×