Natuurlijke tuin

De natuurlijke tuin

Tuinen komen voor in alle mogelijke soorten en maten. Van de kleine stadstuinen tot aan de enorm grote landelijk tuinen, van de moderne tuin tot aan de natuurlijke tuin. Door deze verscheidenheid is het mogelijk om een tuin te kiezen die echt past bij wat u mooi vindt. Houdt u van de natuur en bent u niet bang voor een beetje groen dan is de natuurlijke tuin dé keuze om voor te gaan. Benieuwd wat een natuurlijke tuin eigenlijk is? Om hierachter te komen raden wij u aan om snel verder te lezen. In dit artikel hebben we namelijk alles voor u op een rijtje gezet!

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wat is een natuurlijke tuin

We zullen u straks meer laten zien over de vraag welke soorten planten er in een natuurlijke tuin te vinden zijn. Maar voor het zover is doen we er verstandig aan om in te zoomen op de volgende vraag: wat is een natuurlijke tuin eigenlijk? Zoals u in feite wel aan de naam kunt zien is een natuurlijke tuin aan te merken als een tuin die natuurlijk oogt. Wat hier mee wordt bedoelt is het feit dat deze soort tuin niet aangelegd lijkt. In plaats van strakke bloemperkjes is dit een tuin waarin de planten en bomen de ruimte krijgen om echt zelf te kunnen groeien. Geen keurig aangelegde paden, maar een tuin die er uitziet alsof het puur uit de natuur komt. Een natuurlijke tuin is dé ideale keuze voor iedereen die niet zo’n fan is van een veel te strakke tuin.

“Wat hier mee wordt bedoelt is het feit dat deze soort tuin niet aangelegd lijkt.”

Hoe maak ik een natuurlijke tuin?

Het realiseren van een natuurlijke tuin is aanzienlijk minder dan nog wel eens wordt gedacht. Wel is het van belang dat u op de juiste manier te werk gaat. Het is namelijk zo dat zelfs het realiseren van een natuurlijke tuin de nodige stappen vereist. Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder een aantal handige tips voor u op een rijtje gezet die u zelf kunt toepassen bij het aanleggen.

  • Kies de juiste planten – hoewel we straks terugkomen op specifieke planten die u kunt kiezen voor uw natuurlijke tuin is het van belang om te weten dat u de juiste planten moet kiezen. Leg de focus op geurige planten, denk aan bomen en struiken die insecten aantrekken. Leuk feitje is dat onderzoek aantoont uit dat geuren zoals pepermunt uw hersenfunctie kunnen verbeteren en helpen om u te concentreren. Door te kiezen voor planten met een lekkere geur zorgt u ook gelijk voor een oase van rust voor bij u in de tuin.
  • Breng balans aan – de volgende tip is om altijd een juiste balans te realiseren bij u in de tuin. Zorg voor een gevarieerde mix van bomen en struiken die rijk zijn aan bloemen en fruit om voedsel en onderdak te bieden aan dieren als bijen en vogels. Vogels hebben veel open ruimtes nodig als ze in uw tuin willen overwinteren. Hou dan ook wat ruimte vrij als u het leuk vindt om meer leven in de tuin aan te trekken.
  • Moedig nieuw leven aan – nu we het toch over het aantrekken van leven hebben, voor het maken van een natuurlijke tuin is het leuk om insecten, bijen en vlinders aan te trekken. Dit doet u met name door nectarrijke planten aan te leggen, van bolgewassen en lindenbomen tot zeehulst en bijenmelisse. Veel planten zijn multifunctioneel. Een combinatie van planten als kamperfoelie, barberry en winterbes levert bijvoorbeeld nectar en stuifmeel in de lente, vruchten in de herfst en beschutting in de winter.

Welke planten zijn geschikt?

De bovenstaande tips en tricks maken het mogelijk om zelf een natuurlijke tuin aan te leggen. Nu weet u alleen nog niet wat mooie planten en bomen zijn om aan te leggen bij u in de tuin. Hier willen wij verandering in brengen. Hieronder hebben we dé planten voor uw natuurlijke tuin onder elkaar gezet:

  • Queen Anne’s Lace – Dit is een van de nuttigste en productiefste planten ter opvulling die u uit zaad kunt kweken. Het voordeel van deze plant is dat hij echt overal kan groeien. Dit maakt het de ideale keuze voor iedereen die bijvoorbeeld een moestuintje wilt opvullen met plantjes.
  • Pioenen – Pioenen zijn niet alleen enorm populair, ze zijn ook heel gemakkelijk te kweken. De planten zijn gemakkelijk te verkrijgen, groeien in bijna elk klimaat en kunnen meer dan 100 jaar oud worden als ze goed verzorgd worden. Een prima keuze voor uw tuin!
  • Leeuwenbek – Deze prachtige leeuwenbek heeft heldere bloemen en bijzondere bladeren en groeit bij zowel koele als warme temperaturen. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken als het een keer een weekje wat kouder is bij u in de tuin.
  • Caladium – Caladium geeft ontzettend kleur aan een schaduwrijke tuin in een warme zomer. En sommige nieuwere soorten kunnen zelfs tegen een beetje meer zon, handig voor degene die een tuin op het zuiden heeft met veel zon.
  • Gouden madeliefjes – de gouden madeliefjes zijn een goede keuze als vaste planten. Deze planten beginnen te bloeien van half juli tot half september, zo heeft u er lang plezier van.
  • Meisjesgras – Dit gras vormt een lichte opvulling van vier meter hoog en groeit heel goed op anders moeilijke en droge plaatsen. Leuk voor rondom de vijver bij u in de tuin.

Hoe maak ik een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin lijkt in veel opzichten op een natuurlijke tuin, maar er zitten toch een aantal verschillen tussen beide soorten tuinen. Zoals u namelijk aan de naam kunt zien is de onderhoudsvriendelijke tuin aan te merken als een tuin die u makkelijk kunt onderhouden. Hoewel dit bij een natuurlijke tuin ook vaak het geval is hoeft dit niet altijd zo te zijn. Sterker nog, afhankelijk van de soort natuurlijke tuin kan het juist veel tijd en moeite kosten om alles bij te houden. Om een onderhoudsvriendelijke tuin te maken is het van belang om planten te kiezen die weinig onderhoud vereisen. Hier kunt u bijvoorbeeld denken aan het gebruik van heggen en fruitbomen.

Wit u overigens een onderhoudsvrije tuin maken dan is het gebruiken van grind of split dé keuze voor u. De keuze voor grind zorgt ervoor dat u uw tuin net even wat makkelijker kunt onderhouden. Met een pad van grind kunt u bijvoorbeeld eenvoudig door de tuin lopen. Ook kunt u grind gebruiken voor rondom een vijver of voor het creëren van een zitplekje. Benieuwd naar de soorten grind die u hiervoor kunt kopen? Neem dan een kijkje bij ons in het assortiment, er is namelijk meer dan genoeg te ontdekken!

Grind, split, keien & bodembedekkers voor de natuurlijke tuin

Zelf een natuurlijke tuin bouwen?

We hopen dat we u dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebben gegeven over de natuurlijke tuin. Met een natuurlijke tuin is het echt ontzettend makkelijk om jouw tuin net even wat meer leven mee te geven. Nu zijn er naast de natuurlijke tuin nog veel meer stijlen te vinden waar u voor kunt kiezen. Wilt u hier meer over te weten komen dan heeft u geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer artikelen te vinden die u echt alles laten zien op het gebied van tuinen!

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 518 reviews.
×