groene tuin

De groene tuin en duurzaamheid

Duurzaamheid staat vandaag de dag voor veel mensen hoog op de agenda. Niet zo raar, door de wereld een stuk duurzamer te maken zijn we namelijk in staat om onze wereld op een zo goed mogelijke wijze achter te laten voor onze kinderen.

Hoewel men bij het verduurzamen gelijk denkt aan minder lang douchen en plastic scheiden. Het ook mogelijk om uw tuin zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Dé manier om dit te doen is door te kiezen voor een groene tuin.

Bent u benieuwd wat een groene tuin is en wat de voordelen hiervan zijn? lees dan snel verder, in dit artikel laten wij u dit immers allemaal zien!

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wat is een groene tuin – milieuvriendelijkheid centraal

We laten u straks meer zien over handige tips en tricks voor het realiseren van een groene tuin.

Maar voor het zover is doen we er verstandig aan om de vraag te beantwoorden wat een groene tuin precies is. U moet namelijk wel weten wat voor soort tuin u voor ogen moet hebben.

Een groene tuin is een tuin die te herkennen is aan het milieuvriendelijke karakter. Dit betekent dan ook dat het eigenlijk geen echte stijl is. Het is eerder een kenmerkend aspect van de tuin zelf. Zo is het goed mogelijk om een groene tuin te herkennen met een zeer strak design.

Zolang milieuvriendelijkheid in de tuin centraal staat is het aan te merken als een groene tuin.

Maar waar kan men een groene tuin dan aan herkennen? Een groene tuin is een tuin die is voorzien van veel groen in plaats van bestrating.

De reden dat dit milieuvriendelijk is, is het feit dat bestrating niet zo heel goed is voor het milieu.

Heeft u een tuin met veel bestrating? Het onmogelijk om het water afkomstig van de regen voldoende af te voeren. Dit zorgt ervoor dat de grond uitdroogt en dat er op andere plekken juist een overschot aan water ontstaat.

Kiest u voor een groene tuin dan is het voor het water wel mogelijk om weg te vloeien. Met als gevolg dat de grond optimaal gewaterd wordt.

“Een groene tuin is een tuin die te herkennen is aan het milieuvriendelijke karakter.”

Groene tuin biodiversiteit

Hoe maak ik zo’n tuin?

Wilt u ervoor zorgen dat uw tuin zo milieuvriendelijk wordt ingericht? Dan is het realiseren van een groen tuin een verstandige keuze om te maken.

Nu begrijpen wij maar al te goed dat u niet precies weet waar u moet beginnen. Om u zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we een paar handige tips en tricks op een rijtje gezet.

Door deze zelf te volgen is het maken van een groene tuin echt niet meer zo lastig als u in eerste instantie zou denken:

  • Kies de juiste materialen – bent u van plan om een groene tuin aan te leggen dan is het van groot belang om de juiste materialen aan te schaffen. Mocht u bijvoorbeeld een wandelpad willen maken dan zal u op zoek moeten gaan naar natuurlijke materialen. We laten u straks meer zien over de soorten materialen die mogelijk zijn voor deze tuin. Belangrijk is echter om altijd te kiezen voor een hoogwaardige kwaliteit als u zeker wilt weten dat u lang van uw tuin kunt gaan genieten, iets wat wij echt willen stimuleren.
  • Zorg voor biodiversiteit – een andere handige tip is om te zorgen voor meer biodiversiteit bij u in de tuin. Er is niets dat mij meer voldoening geeft dan dieren die bij u in de tuin leven. Daar komt bij dat hoe meer divers uw tuin is, hoe gezonder hij in feite is. Een goede manier om dieren in het wild te ondersteunen is door uw tuin te vullen met inheemse planten. U kunt ook zorgen voor een waterbron als u bijvoorbeeld wat meer vogels of egels in de tuin wilt krijgen. Mocht u graag wat meer insecten zoals vlinders of bijen willen lokken dan kunt u ervoor kiezen om struiken en platen met nectar te planten.
  • Blijf weg van chemicaliën – de laatste tip is om weg te blijven van chemicaliën als u van plan bent om een groene tuin aan te leggen. Chemicaliën zijn niet alleen ontzettend slecht voor de ondergrond, maar ook voor mens en dier. Door de tuin zo natuurlijk mogelijk te onderhouden en door weg te blijven van schadelijke stoffen is het ook voor u mogelijk om de natuur een handje te helpen.

Beste soorten materialen voor een groen tuin

Komt het aan op materialen voor een groene tuin dan is er ontzettend veel mogelijk.

Door al deze soorten is het mogelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Om het daarom net even wat makkelijker te maken hebben we hieronder een selectie gemaakt met de beste materialen voor bij u in de groene tuin. Zo weet u precies wat u kunt kiezen!

  • Grind – met grind kunt u eigenlijk niet de fout in gaan. Grind is niet alleen prachtig om te zien, maar het is ook nog eens in staat om water voldoende door te laten. Dit maakt het een prima keuze voor het maken van bijvoorbeeld een grindpad voor bij u in de tuin.
  • Split – split is eigenlijk grind, maar dan gebroken en te herkennen aan de puntige hoeken. Door de unieke uitstraling ziet split er gelijk exotisch uit bij u in de tuin. Zo is het mogelijk om met split een Mediterraanse uitstraling te realiseren bij u in de tuin. Via onze site zijn er talloze split soorten te vinden!
  • Boomschors – boomschors is ook een schitterend materiaal om mee te werken in een groene tuin. Het voordeel van boomschors is dat het de bodem vochtig houdt. Dit zorgt ervoor dat planten nog beter zullen groeien dan in normale grond, al helemaal als de tuin op het zuiden ligt en heel wat zon te verduren krijgt.
  • Schelpen – kiest u voor schelpen dan bent u in staat om de zomer in huis te halen. Schelpen zijn niet goedkoop, echter zorgen ze wel gelijk voor een unieke twist voor bij u in de tuin. Het gebruik van schelpen is bijvoorbeeld een leuke toevoeging voor een zitplekje of voor de rand van uw vijver in de tuin. Ook hier is keuze genoeg voor bij ons op de site.

Tip – kies voor een groen dak

Het is op de laatste plaats leuk om eens na te denken over het realiseren van een groen dak. Zoals u wel aan de naam kunt zien is een groen dak te herkennen aan het feit dat het is voorzien van een groene bovenlaag.

Groen dak
Groen dak

Dit ziet er niet alleen erg mooi uit, maar het zorgt er ook nog eens voor dat al het regenwater beter kan worden opgenomen en afgevoerd. Daarnaast heeft een dergelijk dak diverse isolerende eigenschappen.

Om te zorgen voor een echt mooi resultaat is het mogelijk om het groene dak af te werken met één van onze grindsoorten als buitenrand.

Boerengrind 16/32 mm wordt bijvoorbeeld gebruikt als dakgrind:

Ook een groene tuin realiseren?

Mocht u zelf veel waarde hechten aan milieuvriendelijkheid en verduurzaming dan is het realiseren van een groene tuin dé keuze om te maken. Dankzij de handige tips en tricks uit dit artikel bent u in ieder geval in staat om zelfstandig aan de slag te gaan.

Nu zijn er naast de groene tuin natuurlijk nog veel meer mogelijke stijlen om voor te kiezen. Wilt u hier nog meer over te weten komen dan heeft u geluk. Hier op de site zijn er vele artikelen te vinden die u zeker even goed door zou moeten lezen!

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 528 reviews.
×