Tuin op het noorden

Tuin op het noorden

Zoals u waarschijnlijk wel weet is de stand van de zon van groot belang voor de inrichting van uw tuin. Krijgt uw tuin weinig zon? Dan zal u andere planten moeten kiezen dan wanneer uw tuin iedere dag urenlang in de zon ligt. Eén van de meest voorkomende type tuinen in ons land is een tuin op het noorden. Wat zijn de voordelen en nadelen van een tuin op het noorden? En waar moet u op letten bij het inrichten van uw tuin? Om hier zelf achter te komen raden wij u aan om snel verder te lezen. In dit artikel laten wij u namelijk alles zien over de tuin op het Noorden!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Voor- en nadelen van een tuin op het noorden

Voordat we ingaan op het aanleggen van een tuin op het noorden is het van belang om goed stil te staan bij de belangrijkste voordelen en nadelen van een tuin op het noorden. Het is namelijk zo dat nog lang niet iedereen hiervan op de hoogte is. We hebben het wat makkelijker gemaakt door voor u een selectie te maken van deze grootste voor- en nadelen van uw tuin op het noorden:

Voordelen

U beschikt over meer schaduw
Het belangrijkste voordeel van een tuin op het noorden is het feit dat u meer schaduw heeft. Tuinen op het noorden zijn ideaal als u ervan houdt om overdag over wat meer schaduw te beschikken. Dit komt met name doordat de achterkant van het huis dan in de schaduw ligt. In warme zomermaanden is dit erg prettig, zo krijgt u het nooit meer te warm in huis.

U kunt veel geld besparen
Wist u dat u geld kunt besparen met een tuin op het noorden? Tuinen op het noorden zijn meestal goedkoper dan tuinen op het zuiden. Dit heeft met name te maken met het feit dat uw huis opwarmt in plaats van uw tuin. Want: de zon schijnt op het huis. Met de hoge energieprijzen van tegenwoordig is dit erg fijn. Zeker wanneer het in de winter weer wat kouder wordt.

U heeft het niet snel warm
Als het huis een serre heeft aan de achterkant van het huis, zal het niet te warm worden in de zomer. De kamers aan de achterzijde van het huis zullen in de zomer dan ook nooit te heet worden. Daar komt bij dat het mogelijk is om uw kinderen te beschermen tegen de zon als u dit graag wilt.

Nadelen

U kunt lastig een gazon aanleggen
Helaas kent een tuin op het noorden ook een aantal nadelen. Een groot nadeel is dat het moeilijk is om een mooi gazon te kweken in tuinen die op het noorden liggen. De tuin ligt in de schaduw, vooral in de wintermaanden en aan de achterkant van het huis. Hierdoor kan de grond al snel uitdrogen, met name in de koudere maanden.

Planten groeien minder goed
Fruitbomen, de meeste groentestekjes en bloemen houden niet van schaduw. Deze zullen moeilijk te kweken zijn in een tuin op het noorden. U zal daarom uw planten en bloemen zorgvuldig uit moeten zoeken voor in de tuin. Of kiezen voor planten die van schaduw houden. We laten u zo meteen meer zien over het kiezen van de juiste planten voor in een tuin op het noorden.

Tips voor een tuin op het noorden

Door het bovenstaande weet u al wat meer over de voor- en nadelen van een tuin op het noorden. Nu is het tijd om te kijken naar de beste manieren waarop u een dergelijk soort tuin kunt aanleggen. Om u zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we hieronder een aantal handige tips op een rijtje gezet:

  • Kies voor wat bodembedekkers – de eerste tip is om te kiezen voor bodembedekkers. Bodembedekkers kunnen echt wonderen doen in een tuin op het noorden waar te weinig licht is. Vinca minor is een ideale plant om hiervoor te kiezen. U kunt ook hondsviooltjes, cyclamen, bergenia, cardamine en euphorbia’s gebruiken voor hetzelfde effect. Het voordeel van bodembedekkers is dat het zorgt voor een opvullend effect. Plus dat het tegelijkertijd wat meer kleur weet toe te voegen bij u in de tuin.
  • Leg een grindpad aan – een andere tip is om een grindpad aan te leggen. Los van het feit dat dit uw tuin voorziet van een luxe uitstraling is het ook nog eens ideaal nu u zich geen zorgen hoeft te maken over de hoeveelheid zon in de tuin. Voor een grootschalig aanbod aan alle mogelijke soorten grind & split weet u zeker dat u bij ons aan het juiste adres bent. Door de talloze opties is het altijd weer mogelijk om uit te komen bij het type wat precies past bij wat u al die tijd al zocht.
  • Let goed op de schaduw – Het is belangrijk te weten hoeveel schaduw er in uw tuin te vinden is. Die zorgt ervoor dat u in staat bent om precies te bepalen hoe u daar het beste mee om kunt gaan. Voor sommigen is er misschien alleen lichte schaduw, maar anderen hebben een tuin waar geen zonneschijn op valt gedurende de dag. Als u de tijd neemt om hier even goed op te letten dan wordt het kiezen van geschikte planten een stuk gemakkelijker.

Nog meer te weten komen over tuinen?

We hopen dat u dankzij de informatie uit dit artikel wat meer te weten bent gekomen over een tuin op het Noorden. Hoewel het lastig is om veel zon mee te krijgen is het niet zo dat een tuin met de noorderzon ongezellig hoeft te zijn. Zolang u een beetje creatief bent is het ook voor dit type tuinen mogelijk om heel wat leuks te doen. Nu valt er uiteraard nog veel meer te leren als het aankomt op de realisatie van prachtige tuinen. Hier op de site kunt u nog veel meer artikelen vinden. Lees die ook als u hier nog veel meer over te weten wilt komen!

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 526 reviews.
×