siertuin

Siertuin

Waarschijnlijk heeft u wel eens van een siertuin gehoord. Het is het type tuin van de mensen die écht van de natuur houden en die het liefst zoveel mogelijk buiten zijn. Dit houdt dan ook in dat het nog niet zo makkelijk is om een siertuin aan te leggen. Gelukkig is het niet onmogelijk. Om u zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we in dit artikel de belangrijkste info voor u verzameld. In dit artikel zullen wij u dan ook alles laten zien wat u meer moet weten over het aanleggen van een siertuin. Door dit goed door te lezen weet u zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Wat is een siertuin?

De aanleg van siertuinen is al zo oud als de mens. De mens heeft al lang een voorliefde voor kunst en mooie dingen. Toen de grondbeginselen van de landbouw eenmaal bekend waren, was de aanleg van tuinen iets waar men zich gelijk mee bezig ging houden. Zo gingen mensen mooie bloemen zoals Afrikaantjes, Viooltjes of Tulpen samenbrengen in siertuinen om naar te kunnen kijken. Siertuinen omringen vaak openbare gebouwen om ze wat mooier of interessanter te maken. Kerken, galerijen en andere gebouwen die aan bezinning zijn gewijd, worden ook vaak omringd door tuinen die door de leden worden onderhouden. Echter, zolang je bereid bent om er de tijd in te stoppen is het ook mogelijk om een siertuin te maken bij u thuis.

Hierboven heeft u meer kunnen lezen over wat een siertuin is en wat voor planten u het beste kunt kiezen. Het is nu tijd om te kijken naar een aantal handige tips en tricks die u zelf toe kunt passen bij het aanleggen van een siertuin bij u thuis. Door de volgende tips en tricks op te volgen zal u er vanzelf achter komen dat het een fluitje van een cent is om zelf groene vingers te krijgen en er echt iets moois van te maken.

Tips voor het aanleggen van een siertuin

De meeste mensen hebben een vaag beeld bij een siertuin, maar weten het niet precies te beschrijven als hier naar wordt gevraagd. Dit is dan ook de reden dat het handig is om te kijken naar de definitie van de siertuin voor we verder gaan met het geven van handige tips en tricks. Siertuinen zijn aan te merken als speciaal ontworpen tuinen met planten die zijn bedoeld zijn om mooi te zijn. Precies, een siertuin is dan ook echt bedoeld voor ‘de sier’. Dit houdt in dat er in de siertuinen over het algemeen geen fruitbomen of iets dergelijks te vinden zijn. Veel siertuinen zijn niet houdbaar voor particulieren, al zijn er wel mensen die het proberen. Sommige botanische tuinen omvatten ook sierafdelingen waarin opvallende en interessante planten worden tentoongesteld in plaats van botanische planten te bewaren. Dit maakt de siertuinen dan ook altijd zo bijzonder om te zien.

Durf creatief te zijn

Hierboven hebben we meer laten zien over de definitie van een siertuin en over de planten die vaak gekozen worden. Ongeacht de planten die u kiest is het echter verstandig om altijd creatief te durven zijn. Kies bijvoorbeeld voor het planten van geurige planten, denk met name aan bomen en struiken die insecten aantrekken. Door te kiezen voor planten met een lekkere geur zorgt u binnen no time voor een oase van rust voor bij u in de tuin. Of kies voor een bloem met een opvallende kleur om te zorgen voor net even wat meer contrast als u het leuk vindt om het anders aan te pakken.

Breng balans aan

De volgende tip is om te letten op het realiseren van de juiste balans bij u in de tuin.  Zorg voor een gevarieerde mix van bomen en struiken en wees niet bang om een combinatie te maken. De reden dat u wilt zorgen voor balans is het feit dat het hiermee mogelijk is om zowel chaos als rust in de tuin terug te laten komen.

Kiest u alleen maar voor heggen dan komt een tuin vrij koud over. Kiest u daarentegen voor een overschot aan bloemen dan mist de tuin iedere vorm van orde en oogt het niet meer zo sierlijk. Voor wat extra dimensie aan de tuin is het mogelijk om een perkje van grind of split aan te leggen. Dit zorgt ervoor dat het niet ‘te groen’ oogt. Neem snel een kijkje bij ons in het aanbod om te zien welke soorten grind er op dit moment allemaal te vinden zijn.

Kies voor meer groen

Mocht u kiezen voor een siertuin dan is het een leuk idee om wat meer groen aan te brengen in de tuin. De reden hiervoor is dat dit u in staat stelt om insecten, bijen en vlinders aan te trekken. U kunt dit het beste doen door nectarrijke planten aan te leggen, denk met name aan de speciale bolgewassen en lindenbomen. Veel planten zijn multifunctioneel. Een combinatie van planten als kamperfoelie, barberry en winterbes maakt het mogelijk om zoveel mogelijk vlinders aan te trekken in de tuin. Hierdoor zorgt u voor een bron van leven, iets wat erg gezellig is voor de mooie dagen.

Wilt u nog meer leren over tuinen?

Een siertuin is werkelijk waar één van de mooiste soorten tuinen die u maar kunt realiseren bij u thuis. Als u het niet erg vindt om aanzienlijk wat tijd kwijt te zijn aan het onderhouden dan raden wij u ook echt aan om deze stijl te overwegen. Dankzij de info uit dit artikel beschikt u in ieder geval over alle info die van belang is voor het aanleggen van een dergelijke tuin. Nog veel meer te weten komen over het aanleggen van tuinen? Blijf dan zeker even hangen op deze site, hier hebben we namelijk nog veel meer artikelen geschreven die u alles laten zien wat u maar kunt weten over tuinieren!

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 526 reviews.
×