tropische tuin

Tropische tuin

Als het aankomt op tuinen is het mogelijk om voor ontzettend veel verschillende soorten stijlen te kiezen. De een houdt van strak, de ander houdt van wat meer chaos. Eén van de soorten tuinen die op dit moment vaak wordt gekozen is de tropische tuin. Wat houdt een tropische tuin in? En wat zijn de beste tips en tricks voor het realiseren van een mooie tropische tuin? Om hier antwoord op te krijgen is het handig om snel verder te lezen. In dit artikel laten wij je namelijk alles zien wat je maar hoeft te weten over het aanleggen van een prachtige tropische tuin!

Geschatte leestijd: 5 minuten

Wat is een tropische tuin?

We zullen straks meer laten zien over de beste tips en tricks voor het aanleggen van een tropische tuin. Maar voor het zover is doen we er verstandig aan om eerst even stil te staan bij de tuin zelf. Wat houdt een tuin met een tropische uitstraling namelijk in? Een tropische tuin heeft tropische planten en vereist een goede regenval of een behoorlijk irrigatie- of sproeisysteem voor de optimale bewatering. Deze tuin heeft over het algemeen wat meer meststoffen en een laag met hars nodig. Logisch, Nederland is namelijk niet bepaald aan te merken als een tropisch land. Dit betekent dan ook dat het onderhouden van een tropische tuin niet zo makkelijk is als de andere tuinen die u aan kunt leggen. Los daarvan is een tropische tuin aan het volgende te herkennen:

  • Keuze voor planten die goed tegen zon kunnen
  • Veel palmbomen uit de Amazone
  • Kleurrijke bloemen in combinatie met veel groen
  • Grind of split ter aanvulling of versiering
  • Enigszins chaotisch of ‘natuurlijk’ van aard

Welke planten in een tropische tuin?

Een van de meest voorkomende vragen is wat voor soort planten er te vinden zijn in een tropische tuin. De flora van een tropische tuin kan variëren van eilandbloeiers tot diep gebladerte van het regenwoud. Varens zijn vaak een uitstekende keuze voor zelfs een beginnende tuinier, omdat veel van deze planten winterhard zijn en goed tegen vorst kunnen (al moeten ze met zeer strenge vorst wel naar binnen). Papaja- en bananenbomen zijn ook echt prachtig om in de tuin te zetten. Hou wel rekening met het feit dat deze planten en bomen in ons land vaak niet al te veel vruchten geven. Ook kan je denken aan bloeiende struiken zoals hibiscus, jasmijn, lantana’s, en de opvallende paradijsvogel. Kortom, keuze genoeg als u wilt zorgen voor een tropische uitstraling.

Tips voor het aanleggen van een tropische tuin

Het aanleggen van een tropische tuin is echt ontzettend leuk als u houdt van een buitenlands sfeertje. Door de unieke planten weet u dan ook zeker dat u een tuin kunt realiseren die u nergens anders terug zal vinden. Nu is het wel zo dat het aanleggen van een tropische tuin niet bepaald eenvoudig is. Gelukkig zijn wij er voor u om u zo goed mogelijk op weg te helpen. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor het aanleggen van een tropische tuin op een rijtje gezet. Door deze tips goed op te volgen wordt het al een stuk eenvoudiger:

Denk aan de bewatering

Water is echt ontzettend belangrijk voor de tropische tuin. Niet alleen groeien de meeste tropische tuinen goed met een goed irrigatiesysteem, maar het zorgt er ook voor dat u uw tuin van een unieke uitstraling weet te voorzien. Fonteinen van steen of hars kunnen een tropische tuin een eigentijdse uitstraling geven, al kunt u ook zorgen voor natuurlijke bewatering. Met behulp van een schep, plastic zwembadfolie en een eenvoudig filterpompsysteem uit een tuinwinkel kunt u in een paar uur een met lelies bedekte vijver of waterval cascade aanleggen. Niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens handig als u uw tuin van de nodige bewatering wilt voorzien.

Maak een overkapping

Als u uw eigen tropische tuin echt compleet wilt maken is het verstandig om een overkapping te maken in de tuin. Het leukste is natuurlijk om te kiezen voor een patio of een ander soort overkapping met een tropische uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een dakje in de Indonesische stijl met de traditionele achthoekige vorm of kies voor een rieten dak met bamboepalen om te zorgen voor een Caribische sfeer. Het is vaak mogelijk om doe-het-zelf bouwtekeningen of zelfs gewoon kant en klare overkappingen te bestellen. Bent u niet zo van de overkappingen dan zorgt een heerlijke lounge stoel ook al voor een leuke toevoeging in de tuin.

Werk met grind of split

Een goede tip die wij iedereen mee kunnen geven is om met split of grind te werken. De reden hiervoor is simpel, door middel van grind en split zorgt u namelijk voor een tropische uitstraling zonder dat u ook maar iets van beplanting hoeft aan te brengen. Zo zorgt een Mediterraans grindperkje in combinatie met een palm al gelijk voor een zomers gevoel. Voor een grootschalig aanbod aan grind en split bent u bij ons op het juiste adres. Neem snel een kijkje in het aanbod om te ontdekken welke soorten er op dit moment allemaal te vinden zijn.

Nog meer te weten komen over alle soorten tuinen?

We hopen dat u meer te weten bent gekomen over het realiseren van een tropische tuin. Het is echt één van de mooiste tuinstijlen die u maar kunt kiezen voor achter uw woning. Hoewel het niet bepaald eenvoudig is om deze tuin te onderhouden zorgt het wel altijd voor een gezellige uitstraling. Wilt u nu toch voor een ander soort tuin kiezen? Blijf dan zeker even hangen op deze site, hier vindt u namelijk nog veel meer artikelen die u alles laten zien over de mooiste tuinen. Niet voor niets dat er nog altijd zoveel mensen zijn die dankzij onze site zelfstandig een prachtige tuin aanleggen!

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 505 reviews.
×