tuin op het zuiden

Tuin op het zuiden

De meeste mensen die horen over een ‘tuin op het zuiden’ denken dat dit alleen maar voordelen met zich meebrengt. Hoewel een tuin op het zuiden inderdaad veel voordelen kent is het niet zo dat er aan deze type tuinen geen enkele nadelen kleven. Het is daarom van groot belang dat u precies weet wat de voor- en nadelen zijn van een tuin op het zuiden. Om u zo goed mogelijk op weg te helpen hebben wij in dit artikel het belangrijkste op een rijtje gezet. Door dit goed door te lezen weet u zeker dat ook u binnen no time alles weet over het aanleggen van een prachtige tuin op het zuiden!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Voor- en nadelen van een tuin op het zuiden

Het zal u niet verbazen dat iedere tuin zo zijn eigen voor- en nadelen heeft. Dit is dan ook niet anders als het gaat om een tuin op het zuiden. Het is van groot belang dat u op de hoogte bent van deze plus en minpunten als u echt alles uit uw tuin wilt halen. Benieuwd wat er zo fijn is aan een tuin op het zuiden? We hebben het net even wat makkelijk gemaakt door hieronder een selectie voor u te maken met de voor- en nadelen!

Voordeel: Veel zon

Een van de grootste voordelen van een tuin op het zuiden is natuurlijk de hoeveelheid zonlicht die een tuin op het zuiden op een dag krijgt. De grootste aantrekkingskracht van een huis op het zuiden is ongetwijfeld de grotere hoeveelheid zonlicht, niet voor niets dat dit bekend staat als één van de meest populaire soorten tuinen die er maar te vinden zijn. Heldere en luchtige tuinen op het zuiden zijn perfect voor zomerse BBQ’s of om gewoon van de rust te genieten. Even de benen omhoog en in de zon liggen, wie wilt dat nu niet?

Voordeel: Geld besparen op energie

Energiebesparing is op dit moment erg belangrijk, met name door de enorme kosten die nu in rekening worden gebracht voor ons gas en licht. Hoewel energie misschien niet het eerste is waar je aan denkt als je kijkt naar de voor- en nadelen van een tuin op het zuiden, speelt het zeker een grote rol. De verhoogde blootstelling aan zon en warmte die een tuin op het zuiden krijgt maakt het mogelijk om veel geld te besparen. Je huis warmt immers sneller op, met als gevolg dat je ook minder hard hoeft te stoken om het warm te krijgen.

Nadeel: U kunt niet alle planten kiezen

Het mag duidelijk zijn dat een tuin op het zuiden veel zon te verduren krijgt. Een klein nadeel van dit type tuin is dan ook dat het niet mogelijk is om alle soorten planten te kiezen. Sommige planten, zoals groentestekjes of een selectie aan Noord Europese planten, kunnen niet zo goed tegen grote hoeveelheden zon. Het is dan ook aan u om te kiezen voor planten die wel tegen een grote hoeveelheid zon kunnen.

Tips voor een tuin op het zuiden

Een tuin op het zuiden is echt ontzettend fijn om te hebben als je het lekker vindt om in de zon te zitten. Nu is het wel zo dat je bij het inrichten van uw tuin rekening moet houden met een aantal verschillende dingen als u zeker wilt weten dat u echt alles uit uw tuin zal halen. Om u zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we voor u een aantal handige tips en tricks hieronder op een rijtje gezet:

Kies voor veel bloemen

Dankzij de grotere hoeveelheid zonlicht zijn tuinen op het zuiden fantastisch voor mensen die niets liever doen dan tuinieren. Er zijn veel mooie planten die perfect zijn voor een tuin op het zuiden en die goed groeien in de warme en lichte omgeving. Dit is onder andere het geval voor bloemen zoals Afrikaantjes of Madeliefjes. Ook lavendel doet het erg goed in een tuin op het zuiden. 

Breng schaduw aan

Het mooie van een tuin op het zuiden is dat je de hele dag zon hebt. In de ochtend komt de zon links op en in de avond staat de zon rechts van de tuin. Als er geen obstakels aan de zijkanten van uw tuin staan, krijgt u dan ook heel de dag zon. Dit is de reden dat het prettig is om ergens iets van een tarp of parasol neer te zetten. Op die manier is het namelijk mogelijk om in ook in de hete zomermaanden alsnog comfortabel buiten te kunnen zitten.

Tuin op het zuiden is zeer geschrikt voor grind en split

De laatste tip is om wat vaker te kiezen voor grind in uw tuin op het zuiden. Dit is mogelijk door een perkje in te richten van grind in combinatie met wat Mediterraanse struiken of door een grindpad aan te leggen in de tuin. Een groot voordeel van grind is namelijk dat u zich nooit meer zorgen hoeft te maken over de grote hoeveelheid aan zon. Daarnaast zorgt het ook gelijk voor een buitenlandse uitstraling, hierdoor brengt u een oase van rust aan bij u in de tuin.

Meer weten over tuinen?

De info uit dit overzichtelijke artikel heeft er als het goed is voor gezorgd dat u net even wat meer te weten bent gekomen over het realiseren van een tuin op het zuiden. Door de prettige stand van de zon is het met dit type tuin mogelijk om echt ontzettend veel te doen. De tips en tricks maken het dan ook mogelijk om vandaag nog aan de slag te gaan met uw eigen tuin. Wilt u nog meer te weten komen over het aanleggen van een prachtige tuin? Neem dan een kijkje bij de rest van de artikelen. Hier op de site is het namelijk mogelijk om nog veel meer artikelen vinden die u echt alles laten zien!

Getagd op:
De waardering van www.goedkoopgrind.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 518 reviews.
×